Pčelarstvo Krizmanić
pčelarstvo i pčele domaći med bagrem med med i cimet

Matična mliječ, što je to?

Pčele razlikujemo po izgledu, spolu, obliku i veličini. Postoje pčele radilice, matice i trutovi. Za pčele vrijedi izreka: "Vi ste ono što jedete", a to izvrsno možemo pokazati na primjeru matice. U pčelinjem se društvu iz jajašaca razvijaju radilice, matice i trutovi. Matice i radilice se razvijaju iz oplođenih jajašaca, dok se trutovi razvijaju iz neoplođenih jajašaca.

Matična je mliječ osnovni sastojak prehrane matice, dok se ostale pčele radilice hrane medom i peludom. Matica živi i do četrdesetak puta više od pčela radilica zahvaljujući čudesnoj hranjivosti matične mliječi. Matica je gotovo dvostruko veća i duplo teža od pčela radilica. Životni je vijek jedne matice sedam godina, dok pčele radilice žive oko sedam tjedana. Matica koju zovemo i kraljicom pčelinjaka, dnevno može položiti i do par tisuća jajašaca, a u jednoj sezoni može položiti oko 250 000 jaja, što naravno ima veze s iznimno visokim prehrambenim sadržajem matične mliječi.

Matična mliječ ili pčelinje mlijeko je proizvod lučenja mladih pčela. To je homogena gusta, neprozirna, kremasta tvar bijele do blijedo žućkaste boje. Ima karakterističan oštri miris i specifičan kiselo-slatki okus. Djelovanje matične mliječi je raznoliko, a najčešće se koristi kao dodatak prehrani. Matična je mliječ bogata aminokiselinama, lipidima, šećerima, vitaminima te proteinima. Ona sadrži visoke razine vitamina D i E, a sadrži i velike razine željeza i kalcija.

Ljekovita svojstva matične mliječi

Matična je mliječ pokazala i vrlo dobre rezultate u suzbijanju raka i tumora. Također se pokazala izvrsnom u suzbijanju štetnih posljedica kemoterapije. Matična se mliječ uspješno koristi i u liječenju leukemije.

Matična mliječ

Način uporabe

Čistu se matičnu mliječ preporuča koristiti oko sat vremena prije jela. Pripravak se stavlja ispod jezika gdje je najveća prokrvljenost i tu se zadrži što je duže moguće, minimalno pet minuta, kako bi ga organizam u potpunosti apsorbirao.

Matična se mliječ čuva u zamrzivaču do -20 stupnjeva. Najbolje ju je uzimati čistom drvenom, staklenom ili plastičnom žlicom, nikako metalnom, i to jedan gram (veličine zrna kukuruza), do dva puta dnevno.

Preporuča se koristiti jedan do dva mjeseca svakodnevno, a poslije napraviti isto toliko pauzu.

info: 098/566-306