Pčelarstvo Krizmanić
pčelarstvo i pčele domaći med bagrem med med i cimet

Što je propolis?

Najjednostavnije rečeno to je smolasta smjesa koju pčele sakupljaju sa biljaka. Tamno smeđe je boje (to ovisi isključivo o biljci s koje je prenesen), na sobnoj temperaturi je ljepljiv dok je na nižim temperaturama vrlo krut i lomljiv. Propolis se sastoji od smole, voska, eteričnih ulja i peludi biljke sa koje je uzet.

Propolis pčele koriste iz više razloga, glavni razlog se može naslutiti iz značenja riječi propolis (grčka riječ „propoliso“ znači krpati ili kitati). Pčele sve manje pukotine na košnici (do 5mm širine) u pravilu zatvaraju propolisom. Moderna ispitivanja ukazuju na nekoliko zanimljivih situacija u kojima pčela koriste propolis:

Dok se domaći med obično prodaje u pakiranjima od 900g. propolis se prodaje u puno manjim količinama, u pravilu se radi o dozama od 20 mililitara (20ml).

propolis

Zašto je propolis toliko zanimljiv čovjeku?

Propolis posjeduje snažna antibakterijska svojstva, ali za razliku od antibiotika on nema nikakve nuspojave, on je prirodni antibiotik. Vrijedno je naglasiti da bakterije ne stvaraju otpornost na propolis i da njegovo djelovanje može biti i preventivno i klasično, na primjer primjena kod uznapredovale infekcije ili manje rane. Kada kažemo propolis uglavnom mislimo na gotov proizvod a ne na smolu koju koriste pčele, kako se do tog proizvoda dolazi? Vrlo jednostavno, prvo se uzme čisti propolis i otapa se u 70% alkoholu par dana uz povremeno miješanje, onda se iscijedi i pakira u manje bočice (za korištenje se uzimaju male količine tako da nije praktično pakirati propolis u veće bočice). U upotrebi se nalaze otopine od 10-30% udjela propolisa, kod veće koncentracije otapanje propolisa nije optimalno.

Kako pčelar utječe na stvaranje propolisa?

Pčelar ako namjerno probuši par rupa na košnici pčele će odmah pohitati da zakrpaju te rupe propolisom, tako se namjerno izazove reakcija kod pčela koja rezultira sakupljanjem propolisa sa obližnjih biljaka. Ovaj postupak dakako nije previše praktičan za konstantnu proizvodnju propolisa pa se u tu svrhu koriste specijalne plastične mreže koje služe pčelama kao mamac za sakupljanje propolisa. Kada se mreža napuni može se ohladiti i savinuti što će izazvati da propolis, koji je lomljiv i krut kad je ohlađen, otpadne sa mreže, vrlo praktična metoda.

info: 098/566-306