Krizmanić domaći med

Domaći med: Prirodno slatko i zdravo

Med je prije svega prirodni proizvod, slatka tekućina, u pravilu vrlo gusta, koju proizvode pčele iz nektara. Prirodni ili domaći med može nastati isključivo kao pčelinji proizvod i nikako drugačije, on je proizvod prirodne simbioze biljaka i životinja (pčela). Nektar iz kojeg med nastaje je tekućina bogata prirodnim šećerom koju proizvode biljke dok cvjetaju kako bi primamile pčele i omoguće im da prenose pelud što dalje oprašujući tako nove cvjetove.

Domaći med: 100% prirodan i zdrav

Prirodni med, kada ga pčele proizvedu, sadrži vrlo mali postotak vode, pčele kako bi spriječile kontakt meda sa vodom i zrakom što dovodi do fermentacije meda, napunjeno saće zatvaraju svojim pčelinjim voskom. Način na koji pčele iz nektara proizvode med je njihova tajna, a tako dobiveni med je vrhunske kvalitete koji se nažalost kasnijim djelovanjem ljudske ruke može pokvariti, zato je vrlo bitno da je pčelar iskusan i obrazovan kako bi taj dar prirode prenio dalje u svoj njegovoj savršenosti. Pčelarstvo Krizmanić sa tradicijom dužom od 25 godina i desetcima nagrada i priznanja za vrhunsku kvalitetu meda vam upravo to omogućuje. Iako vrlo zdrav med prilikom konzumacije u vrlo vrućim tekućinama kao što je čaj gubi dobar dio svojih ljekovitih svojstava, zato je dobro stavljati med u čaj nakon što se čaj malo ohladi (oko 45C). Prirodni med je lako probavljiva kalorična namirnica visoke biološke vrijednosti i dokazane učinkovitosti u poboljšanju rada srca i krvožilnog sustava čovjeka.

Domaći med: Najbolji izbor za vašu obitelj

Zbog izuzetno visokog udjela ugljikohidrata med momentalno vraća energiju u organizam (100g. meda ima 1,6 kJ energetske vrijednosti) , poznato je da su ugljikohidrati u medu sačinjeni od više vrsta monosaharida, disaharida i oligosaharida. Okus medu daju baš monosaharidi glukoza i fruktoza, činjenica je da neki ljudi preferiraju okus slatkoće meda nad klasičnim šećerom te ga koriste umjesto šećera. Nakon ugljikohidrata na red dolazi voda, ona s eu medu nalazi u postocima od 10-20%. Količina vode u medu, koja nije stalna nego se mijenja ovisno o uvjetima držanja meda, utječe na njegovu tečnost (viskozitet), težinu po litri i način te brzinu kristalizacije (više vode = sporija kristalizacija). Možda je dobro spomenuti da je točka topljivosti meda nakon što kristalizira između 40 i 50 stupnjeva celzijusa. Osim ugljikohidrata i vode u medu nalazimo preko stotinu različitih sastojaka, neke od poznatijih su vitamini (B1, B2, B3, B5, B6,B9…), minerali (bakar, kalcij, natrij, željezo, magnezij…), enzimi, vosak, eterična ulja te nekoliko vrsta kiselina (mliječna, jabučna, limunska…).

Vrste meda

Fizička svojstva prirodnog meda ne ovise samo o vodi, ona ponajviše ovise o nektaru iz kojega je dobiven med, točnije o vrsti cvijeta biljke sa koje je nektar ubran. Tako dolazimo do vrsti meda kojih ima jako puno premda se vrlo često dijele u desetak najpopularnijih kategorija. Na primjer uzmimo livadni med, svaka livada ima drukčiji omjer biljnog svijeta, tako ne postoje dva identična meda od livade, ali se prema određenim udjelima med vrlo lako kategorizira kao livadni, bagrem, kesten, lipov ili neka duga, manje poznata vrsta meda. Sada možemo napisati ponešto o popularnijim vrstama meda, njihovim svojstvima te kako ih prepoznati.

Domaći med: Najpovoljnija cijena u Hrvatskoj

Bagremov med

Med od bagrema je izrazito svijetle žućkaste boje, vrlo blagog mirisa i okusa. Mnogi ljudi koji inače ne vole med mogu jesti bagremov med jer je njegov okus nenametljiv i vrlo ugodan. Ovaj tip meda ima najniži glikemijski indeks što znači da energija koju oslobađa konzumacijom nije toliko nagla kao kod ostalih vrsta meda čime ne dolazi do intenzivnog otpuštanja inzulina iz gušterače. Bagremov med vrlo sporo kristalizira tako da mjesecima može ostati u početnoj tekućoj formi. Najveća prednost bagremovog meda je ta što se bagrem ne zaprašuje pesticidima a u punom cvatu njegov miris obuzima pčele u toj mjeri da samo njega i sakupljaju, izbjegavajući tako druge biljke čime se postiže vrhunska čistoća nektara bagrema. Bagrem cvjeta početkom mjeseca svibnja i zbog svojih kvaliteta se svrstava među najcjenjenije sorte prirodnog meda. Vrlo je učinkovit kod smanjenja stresa i smirivanja živčanog sustava radi čega je preporučljivo koristiti ga uz čaj od kamilice čime se taj efekt dodatno izražen.

Kestenov med

Med od kestena je najrazličitiji od svih poznatijih vrsti meda. Njegova specifična tamno crvenkasta boja i intenzivan okus koji je često i gorkast čine ga lako prepoznatljivim u svijetu meda. Proizvodnja kestenovog meda spada među najzahtjevnije, zbog ograničenog područja paše pčela (šume kestena nisu toliko zastupljene kao druge kulture) te zbog vremenskih uvjeta u lipnju i srpnju (visoke temperature) kestenov med je potrebno vrcati što prije. Ovaj med vrlo teško kristalizira, usprkos višem postotku peludi. Da bi med imao oznaku vrhunskog kestenovog meda treba sadržavati najmanje 85% peludnih zrnaca kestena, što je puno više od prosjeka ostalih vrsti meda (20-50%). Ovaj med ima svojstva blagog antiseptika pa je pogodan za primjenu kod problema sa želudcem i crijevima, najbolje paše sa čajem od kamilice, šipka i stolisnika.

Livadni med

Med livada kako ga popularno zovemo je vrsta meda koja nema specifičnu biljku koja mu daje aromu nego njegov okus i boja variraju zavisno od bogatstva cvijeća na livadi gdje su pčele sakupljale nektar. U livadnom medu može prevladavati jedna biljka ali ne sa više od 50% udjela jer se onda više ne radi o livadnom medu. Svojstva ovog meda su široka kao i njegovi sastojci, vrlo je čest u svakodnevnoj uporabi zbog svoje popularnosti vrlo često kada kažemo med mislimo baš na livadni med.

Lipov med

Med od lipe je izrazito bistar, gotovo bezbojan vrlo blagog mirisa i okusa. Lipov med se najviše preporuča kod kašlja i prehlada te poput lipovog čaja kod problema sa bubrezima i grčevima u mišićima (pospješuje znojenje i mokrenje). Treba istaknuti da zbog svojih sastojaka ovaj med kao niti lipov čaj nije preporučljivo konzumirati osobama koje imaju problema sa srcem. Cvjetanje lipe traje 15 do 20 dana ovisno o vremenskim uvjetima, nekad se dogodi da cvjetanje završi nakon samo tjedan dana što je vrlo nepouzdano i otežava pašu pčela.

Šumski med

Šumski med ili medljikovac je med tamno crvenkaste boje, vrlo intenzivnog okusa i mirisa. Ovaj med ne potječe od cvjetnog nektara, već se dobija od medljike. Medljika ili medna rosa je slatka, ljepljiva masa, izuzetno bogata ugljikohidratima koju izlučuju lisne uši, koje se hrane sokom drveća. Šumski med je visoko kvalitetan med, med bogat mineralima i antioksidansima, te ima antibakterijska i protuupalna svojstva. Budući da šumski med sadrži manje šećera od nektarnog meda preporučuje se za grlobolju i za dijabetičare.

Domaći med: cijena i ponuda meda

Pčelarstvo Krizmanić vam nudi više vrsta meda u više varijanti pakiranja, pogledajte našu trenutnu ponudu i cijene meda. Prirodni med je izrazito zdrava namirnica koja svoju primjenu u ishrani i liječenju raznih bolesti ima već nekoliko tisuća godina. Najstariji zabilježen oblik sakupljanja meda od strane čovjeka seže 8000 godina u prošlost (Valencija, Španjolska 6000 p.n.e.). Od davnina su poznata pozitivna svojstva koja med ima na zdravlje čovjeka, ali ne samo med nego i drugi pčelinji proizvodi među kojima se svakako ističe propolis.

info: 099/220-6902
pčelarstvo Krizmanić
Vratite se na vrh stranice
Cvjetni med
Bagremov med
Lipov med
Kestenov med
Šumski med
Profile Picture

OPG Krizmanić

Pozdrav!

Ako imate pitanja o našim proizvodima ili želite saznati kako vam med može pomoći u očuvanju zdravlja - tu smo za vas!

Slobodno nam se obratite, rado ćemo vam pružiti savjet ili dodatne informacije.

Vaše zdravlje i zadovoljstvo su nam na prvom mjestu!