Krizmanić domaći med

Domaći Propolis: Sve o Proizvodnji, Doziranju i Upotrebi

Najjednostavnije rečeno to je smolasta smjesa koju pčele sakupljaju sa biljaka. Tamno smeđe je boje (to ovisi isključivo o biljci s koje je prenesen), na sobnoj temperaturi je ljepljiv dok je na nižim temperaturama vrlo krut i lomljiv. Propolis se sastoji od smole, voska, eteričnih ulja i peludi biljke sa koje je uzet.

Propolis pčele koriste iz više razloga, glavni razlog se može naslutiti iz značenja riječi propolis (grčka riječ „propoliso“ znači krpati ili kitati). Pčele sve manje pukotine na košnici (do 5mm širine) u pravilu zatvaraju propolisom. Moderna ispitivanja ukazuju na nekoliko zanimljivih situacija u kojima pčela koriste propolis:

  • pojačavanje stabilnosti košnice i smanjenje vibracija.
  • zatvaranje dodatnih ulaza i otvora na košnici u svrhu obrane.
  • dezinfekcija prilikom ulaska u košnicu.
  • prevencija raspadanja leša (ako manji gušter ili miš uđe i ugine u košnici pčele ga ne mogu iznijeti, a kako bi spriječile raspadanje mumificiraju ga propolisom).

Dok se domaći med obično prodaje u pakiranjima od 900g. domaći propolis se prodaje u puno manjim količinama, u pravilu se radi o dozama od 20 mililitara (20ml).

domaći propolis

Zašto je propolis toliko zanimljiv čovjeku?

Propolis posjeduje snažna antibakterijska svojstva, ali za razliku od antibiotika on nema nikakve nuspojave, on je prirodni antibiotik. Vrijedno je naglasiti da bakterije ne stvaraju otpornost na propolis i da njegovo djelovanje može biti i preventivno i klasično, na primjer primjena kod uznapredovale infekcije ili manje rane. Kada kažemo propolis uglavnom mislimo na gotov proizvod a ne na smolu koju koriste pčele, kako se do tog proizvoda dolazi? Vrlo jednostavno, prvo se uzme čisti propolis i otapa se u 70% alkoholu par dana uz povremeno miješanje, onda se iscijedi i pakira u manje bočice (za korištenje se uzimaju male količine tako da nije praktično pakirati propolis u veće bočice). U upotrebi se nalaze otopine od 10-30% udjela propolisa, kod veće koncentracije otapanje propolisa nije optimalno.

Kako pčelar utječe na stvaranje propolisa?

Pčelar ako namjerno probuši par rupa na košnici pčele će odmah pohitati da zakrpaju te rupe propolisom, tako se namjerno izazove reakcija kod pčela koja rezultira sakupljanjem propolisa sa obližnjih biljaka. Ovaj postupak dakako nije previše praktičan za konstantnu proizvodnju propolisa pa se u tu svrhu koriste specijalne plastične mreže koje služe pčelama kao mamac za sakupljanje propolisa. Kada se mreža napuni može se ohladiti i savinuti što će izazvati da propolis, koji je lomljiv i krut kad je ohlađen, otpadne sa mreže, vrlo praktična metoda.

Želite unaprijediti svoje zdravlje i ojačati svoj imunološki sustav? Naš svježi, domaći propolis nudi rješenje po nevjerojatno povoljnoj cijeni. Naša iskrena predanost pčelama i njihovom neprocjenjivom propolisu rezultirala je proizvodom koji će vas očarati svojom prirodnom snagom. Domaći propolis kojeg nudimo potječe izravno iz našeg vlastitog pčelinjaka, gdje se brižljivo prikuplja i pažljivo obrađuje. Koristite ga kao povoljnu preventivnu mjeru za očuvanje zdravlja ili kao terapeutski tretman za brojne zdravstvene tegobe. Neka domaći propolis postane vaš odabir za postizanje boljeg zdravlja. Naručite svoj prirodni propolis po iznimno pristupačnoj cijeni već danas! Vaša dobrobit je naš prioritet, a domaći propolis je ključ vašeg puta prema očuvanju i unaprjeđenju vašeg zdravlja.

domaći propolis doziranje

Domaći propolis: Doziranje i konzumacija

Propolis, prirodna smolasta tvar koju proizvode pčele, poznat je po svojim antibakterijskim, antivirusnim i protuupalnim svojstvima. Tinktura propolisa može vam pomoći u jačanju imunološkog sustava, poboljšanju zdravlja probavnog sustava te smanjenju upalnih procesa u tijelu. Konzumacija i doziranje domaćeg propolisa može pružiti brojne zdravstvene prednosti, ali je ključno pravilno ga koristiti kako biste maksimalno iskoristili njegove blagodati.

Prilikom konzumacije domaćeg propolisa, bitno je voditi računa o doziranju. Preporučuje se uzimanje propolisa 2 do 3 puta dnevno. Općenito, odraslim osobama se savjetuje doza od 100-200 mg propolisa dnevno (20-30 kapi tinkture propolisa). No, doza može varirati ovisno o individualnim potrebama i zdravstvenom stanju. Korisno je početi s manjom dozom (oko 10 kapi) i postupno povećavati dozu prema potrebi, uzimajući u obzir osobne potrebe i toleranciju.

Za olakšanu konzumaciju tinkture propolisa, možete je dodati na kocku šećera ili malu žličicu meda. To je posebno korisno za one koji ne preferiraju jak okus propolisa, a dodatak na šećer ili med može poboljšati okus i olakšati konzumaciju. Domaći propolis možete konzumirati na različite načine, a jedan od čestih je uzimanje tinkture propolisa ili kapi, koje se mogu dodati u vodu, čaj ili sok. Također ga možete koristiti u obliku kapsula ili tableta, prilagođavajući ga vlastitim potrebama. Domaći propolis je vrijedan prirodni ljek koji vam može pomoći u očuvanju zdravlja i prevenciji brojnih bolesti. Uključivanjem propolisa u vašu svakodnevnu prehranu na siguran i pravilan način će vam pomoći u održavanju visokog stupnja zdravlja.

info: 099/220-6902
pčelarstvo Krizmanić