
Fritule recept: Brze i mekane fritule s jogurtom
Miris fritula koji se širi kuhinjom odmah nas vraća u blagdanske dane i tople obiteljske trenutke. Ako tražiš recept za brze fritule s jogurtom koje su sočne, meke iznutra i hrskave izvana, na pravom si mjestu. Ovaj fritule recept je za one koji žele pripremiti stvarno mekane fritule koje su iznutra sočne, a izvana hrskave. Uz par jednostavnih koraka i savjeta, tvoje fritule će uvijek uspjeti, bez obzira na to koliko puta ih pripremala!
Koji su sastojci za domaće fritule: Provjereni Recept
Za pripremu domaćih fritula ne trebaš puno - samo par osnovnih sastojaka koje većina nas ima u kuhinji. Ove brze fritule s jogurtom gotove su za čas, a uz dodatke poput naribane naranče, dobit ćeš onaj pravi domaći miris blagdana. Ovo su sastojci koji ti trebaju za jedan odličan recept koji uvijek uspije:
- 250 g glatkog brašna
- 1 jaje
- 180 g jogurta (jedna čašica)
- 1 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 1/2 praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 čajna žličica rakije ili ruma
- naribana korica pola naranče (po želji)
- grožđice (po želji)
- ulje za prženje (dovoljno da fritule plivaju)
- šećer u prahu za posipanje
- 2 žlice meda
Ako želiš probati varijantu bez mliječnih proizvoda - tu su i fritule bez jogurta. Možeš ih napraviti s mineralnom vodom ili mlijekom. Brze fritule bez jogurta su idealne ako nemaš jogurt pri ruci, a svejedno želiš ukusan desert.

Kako napraviti glatku smjesu za fritule?
Tajna najboljih fritula je u dobroj smjesi. Sve treba biti glatko i fino povezano - bez grudica, dok ne dobiješ glatku smjesu. Kreni s jajima, jogurtom, malo šećera, prstohvatom soli i pjenjačom dobro izmiješaj. Zatim dodaj brašno i prašak za pecivo, pa na kraju malo ruma - to pomaže da ne upiju puno ulja.
Možeš koristiti i kuhaču, ali pjenjača je bolja za spojiti sve. Ako voliš dodatke, ubaci grožđice ili naribane jabuke. Pusti da tijesto odmori 10-ak minuta dok zagrijete ulje. Kad vidiš da se u tijestu stvaraju mjehurići, znaš da si na dobrom putu.
Vadite smjesu žličicom ili žlicom, oblikujte male kuglice, i pusti da se same okretaju dok se prže. Biti će meke, prozračne, i stvarno kao iz snova! Ako tražiš još ideja za brze i jednostavne slastice, isprobaj i naš recept za palačinke.
Što su fritule i kako ih pripremiti?
Fritule su jedna od onih slastica koje nas odmah vrate u djetinjstvo - pogotovo u Dalmaciji ili Istri, gdje su dalmatinske fritule neizostavni dio svakog adventskog i blagdanskog stola. Tradicionalno se rade s kvascem, ali ove brze fritule s jogurtom puno su jednostavnije i možeš ih lako pripremiti kod kuće - bez čekanja da tijesto naraste.
Priprema je jednostavna: pomiješaš osnovne sastojke, dobiješ glatko tijesto, i zatim ga pržiš u vrućem ulju dok ne postanu okrugle fritule koje su zlatno-smeđe, hrskave izvana, a meke i prozračne iznutra. Dodajte malo glatkog brašna, jogurt, prstohvat soli, možda malo naribane naranče ili jabuke, a ako voliš - tu su i grožđice, rakija ili rum.
Na kraju ih posipaj šećerom u prahu i posluži. Trik je da prženje ne bude prekratko ni predugo - smanjite temperaturu ako je ulje prevruće, jer fritule mogu ostati sirove iznutra. I naravno, stavite ih na kuhinjski papir kako bi upio višak masnoće.

Kako pržiti fritule u vrućem ulju?
Sad dolazi najvažniji korak - prženje! Ulje treba biti zagrijano, ali ne prevruće. Ako je mlako, fritule će popiti puno ulja i bit će gnjecave. Ako je prevruće, dobit ćeš tamnu koricu, ali će ostati sirove unutra. ["1", "2"]
Najbolje je koristiti duboki lonac kako bi fritule imale dovoljno prostora da plivaju i ravnomjerno se ispeku. Test: ubaci malo tijesta - ako se napuše i lagano zapjeni, ulje je spremno. Pržite fritule dok ne porumene, 2-3 minute sa svake strane. Kad su gotove, vadite ih šupljikavom žlicom i stavite na papirnati ubrus ili kuhinjski papir da se ocijedi višak ulja.
Na kraju ih zasladite šećerom u prahu, prelijte čokoladnim umakom ili, još bolje, dodajte dvije žlice domaćeg meda za poseban gušt. I to je to - imaš savršene, domaće, brze fritule s jogurtom koje će postati tvoja omiljena slastica, ne samo za advent, nego i za svaki vikend kad ti treba nešto fino.
