Banner Prirodni med

Savršena medena pita: Starinski recept za savršeno ravne kore!

Što je medena pita i zašto ju volimo?

Medena pita je stari, prefini klasik među kolačima koji mnogima vraća uspomene na djetinjstvo i blagdanski stol. Sastoji se od četiri mekane kore od meda, koje se peku dok ne poprime zlatno-smeđu boju, a zatim slažu jedna na drugu s bogatom kremom između njih. Sama krema, obogaćena vanilin šećerom, daje nevjerojatno mekanu i sočnu teksturu kolaču, dok kore postupno omekšavaju i postaju sočne, stvarajući savršen desert.

Za pripremu medene pite najčešće se koriste jednostavni sastojci kao što su med, jaje, šećer u prahu, brašno, i vanilin šećer, dok se tijesto razvalja na papiru za pečenje kako bi svi slojevi bili iste veličine. Nakon što su kore pečene, prvo ih treba ohladiti na sobnoj temperaturi, a potom ih redom premazivati kremom. Na kraju, pita se posipa sitno mljevenim šećerom i ostavlja da odstoji, što omogućava da okusi prožmu svaki sloj. Ovaj starinski recept donosi okus doma i bezvremensku slatkoću, čineći ga savršenim dodatkom svakom blagdanskom stolu. Za više informacija o našim vrstama meda i cijenama, pogledajte naš cjenik.

Recepti i priprema za slatka jela - medena pita

Savršena kora za medenu pitu: Sastojci

Za pripremu savršene medene pite potrebni su jednostavni sastojci koji će vam omogućiti da stvorite klasičnu, mirisnu koru i bogatu kremu - baš kao iz bakinog recepta!

Sastojci za kore:

  • 500 g glatkog brašna
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 žlice meda
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 4 žlice mlijeka
  • 1 jaje
  • 2 žlice svinjske masti
  • 100 g maslaca

Sastojci za kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 2 vanilin šećera
  • 50 g brašna
  • 6 žlica griza
  • 250 g maslaca
  • 150 g šećera u prahu

Dodavanje meda medenoj piti ne samo da obogaćuje okus, već i doprinosi njezinoj teksturi i nutritivnim vrijednostima. Med pomaže korama da ostanu mekane i savitljive, dajući im karakterističan miris i laganu slatkoću bez puno šećera. Također, zahvaljujući prirodnim antioksidansima i blagotvornim svojstvima meda, ova pita postaje savršen izbor za blagdanski stol - ukusna, a istovremeno s dodatkom prirodnih sastojaka koji pridonose zdravlju.

Recepti za jela u par minuta, priprema - kora i tijesto

Recept: Koraci za izradu starinske medene pite

Izrada savršene medene pite zahtijeva nekoliko jednostavnih, ali ključnih koraka koji će osigurati da vaš kolač ispadne baš onako kako želite - ukusan, slojevit i aromatičan. Prema receptu prvo izmiksajte maslac i šećer, dok smjesa ne postane kremasta. Zatim dodajte jaja i med, miješajući sve dok se sastojci ne sjedine. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno sa sodom bikarbonom, a potom ga postepeno dodajte u smjesu s maslacem. Tijesto mijesite dok ne postane mekano, ali kompaktno i podatno za valjanje. Podijelite smjesu na četiri jednaka dijela. Papir na kojem ćete valjati tijesto dobro pobrašniti, kako se tijesto ne bi ljepilo. Razvaljajte svaki dio kako biste dobili tanke korice i pecite ih redom na masnom papiru u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C. Nakon što su kore pečene, dobro ih ohladite na sobnu temperaturu prije nego što ih filujete.

Zatim pripremite kremu - počnite s kuhanjem griza u mlijeku. Miješajte smjesu neprestano kako biste spriječili stvaranje grudica. Kada smjesa zakipi, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta, dok se krema ne zgusne tj. dok ne postane gusta i glatka. Zatim maknite s vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dok se griz hladi, u drugoj posudi izmiksajte maslac sa šećerom dok ne dobijete laganu, prozračnu strukturu. Kada se smjesa griza potpuno ohladila, postepeno je dodajte maslacu, miksajući sve zajedno dok ne dobijete jednoličnu kremu. Krema treba biti glatka, mekana i bez grudica, idealna za premazivanje slojeva medene pite, čime će medena pita dobiti sočnost i bogat okus.

Slažite kore jednu na drugu, svaku premažite kremom, i završite tako da zadnju koru također premažete. Po želji možete posipati šećerom u prahu ili cimetom za dodatnu aromu. Cimet se savršeno slaže s bogatim slojevima kreme, dajući piti onaj poseban miris. Ostavite pitu da odstoji najmanje 12 sati kako bi kore omekšale i povezale se s kremom, čime će kolač dobiti onu savršenu sočnost. Poslužite na blagdanskom stolu uz šalicu čaja ili kave, i uživajte u svakom zalogaju - dobar tek

Kako poslužiti medenu pitu?

Medena pita je neizostavni dio blagdanske tradicije, pravi klasik koji svojim bogatim i toplim okusima oduševljava generacije. Prije posluživanja, ohlađenu kremu raspodijelite ravnomjerno između četiri sloja koje ste prethodno ispekli na papiru za pečenje. Posljednju koru premažite tankim slojem kreme ili posipajte sitno mljevenim šećerom za elegantan završni dodir. Ostavite pitu da odstoji najmanje 12 sati; ovim postupkom omogućujete da se slojevi savršeno povežu i upiju bogate arome kreme i začina za medenjake.

Prilikom rezanja, koristite oštar nož kako bi komadi ispali uredni i jednake veličine. Poslužite na elegantnoj tacni, a svaki komad možete dodatno ukrasiti s malo cimeta. Ovaj recept donosi okuse koji savršeno pristaju uz šalicu kave ili čaja na blagdanskom stolu.

Recepti i kolači medena pita

Česta pitanja:

Zašto se kore savijaju i kako ih učiniti savršeno ravnim?

Savršene kore za medenu pitu mogu se ponekad savijati, što može utjecati na izgled i teksturu vašeg kolača. Da biste to izbjegli, ključno je pravilno razvaljati tijesto i koristiti odgovarajuće tehnike pečenja. Prilikom izrade medene pite, razvaljajte tijesto na ravnoj površini i izrežite ga u oblike koji odgovaraju vašem plehu. Stavite prvu koru na papir za pečenje i pecite je na 180°C. Kada su kore pečene, maknite ih s vatre i pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi

Kako biste osigurali da kore ostanu ravne, pritisnite ih dok se hlade i svakako postavite masni papir na pleh kako biste smanjili prianjanje tijesta. Ako ste odabrali dodati šećer u prahu dok poslužujete kolač, to će dodatno omekšati korice. Ove blagdanske kolače možete lako pripremiti bez puno muke, a rezultat će biti savršeno ravne korice koje će se savršeno slagati s kremom. Uživajte u pripremi i posluživanju ovog starinskog kolača na svom blagdanskom stolu!

Kako čuvati medenu pitu?

Za dugotrajnu svježinu medene pite, najvažnije je da je pravilno ohladite i pohranite. Nakon što pečene kore poprime zlatnu boju, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Nakon što ste složili sve slojeve s kremom, stavite pitu u hladnjak. To će pomoći da se okusi prožmu, a krema ostane svježa.

Medena pita jedan od onih božićnih kolača koja postaje još ukusnija nakon nekoliko dana. Kada je želite poslužiti, posipajte je sitno mljevenim šećerom dok je na tacni, a ako želite, dodajte i malo cimeta za dodatni okus. Ako ste koristili papir za pečenje, svakako provjerite da ste ga uklonili prije posluživanja. Pravilno čuvanje osigurat će da svaki zalogaj bude savršen, dok uživate u ovom starinskom blagdanskom kolaču!

Koji kolači su slični medenoj piti?

Tražite kolač sličan medenoj piti, ali želite nešto jednostavnije? Probajte baklavu koju karakterizira tanko tijesto punjeno orašastim plodovima i natopljeno slatkim sirupom. Također, tu su i kremasti kolači poput tiramisua ili složenaca koji se sastoje od biskvita i kremastih slojeva.

Ovi deserti dijele zajedničke elemente, poput slojevitosti i bogatog okusa, što ih čini savršenim izborom za posebne prilike. Još jedan sličan kolač je kremšnita, koja također kombinira biskvit s bogatom kremom, pružajući sočnost i teksturu sličnu medenoj piti. Za više informacija o našim domaćim proizvoda, posjetite našu početnu stranicu.

info: 099/220-6902
recept za jela, facebook dijela i uvjeti 2024 godina
Vratite se na vrh stranice
Cvjetni med
Bagremov med
Lipov med
Kestenov med
Šumski med
Profile Picture

OPG Krizmanić

Pozdrav!

Ako imate pitanja o našim proizvodima ili želite saznati kako vam med može pomoći u očuvanju zdravlja - tu smo za vas!

Slobodno nam se obratite, rado ćemo vam pružiti savjet ili dodatne informacije.

Vaše zdravlje i zadovoljstvo su nam na prvom mjestu!