
Pizza: Kako Napraviti Savršenu Pizzu
Hej ekipa! Tko ne voli dobru pizzu? Mislim da nema takve osobe! A tek ona domaća, svježa, s hrskavim tijestom i bogatim dodacima... Mljac! Baš zato sam odlučio podijeliti s vama svoj recept za savršenu pizzu koju možete napraviti kod kuće. Nema ništa bolje od mirisa pizze koja se peče u vašoj pećnici, a okus je neusporediv s bilo kojom dostavom. Ovaj recept je brz, jednostavan i prilagodljiv vašim omiljenim okusima. Bilo da ste ljubitelj klasične pizza Margherita ili neke druge kombinacije, uz ovaj vodič postat ćete pravi pizza majstori u vlastitoj kuhinji. Zato zasučite rukave, pripremite pribor i sastojke, i spremite se za zalogaj koji će oduševiti sve za stolom! Uostalom, Talijani znaju što valja kada je hrana u pitanju, a pizza je jedna od njihovih najpoznatijih jela. Ako volite domaće delicije, pogledajte i naš recept za fritule - klasik za svaku prigodu!
Sastojci za pripremu domaće pizze
Prije nego zasučemo rukave i krenemo s pripremom, hajdemo pogledati što nam sve treba za izradu jedne ukusne, domaće pizze. Popis je jednostavan, a sastojke vjerojatno već imate kod kuće. Ako nešto nedostaje, slobodno to kupi u najbližoj trgovini. Pripremite sav potreban pribor: zdjele, valjak za tijesto, nož i lim za pečenje, kako biste sve imali pri ruci. Sve što trebate za savršeno tijesto, sočan umak i bogate dodatke - nalazi se upravo ovdje.
Za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 150 ml tople vode
- 12 g svježeg kvasca (ili 3,5 g suhog)
- 0,5 žličice šećera
- 0,75 žličice soli
- 1 žlica maslinovog ulja
Za umak:
- 2 svježe rajčice (ili 100 ml pelata)
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- Prstohvat origana
- Sol i papar po ukusu
- Svježi bosiljak (po želji)
Dodaci (prema želji):
- 100-120 g mozzarelle
- Šunka, salama, gljive, paprika, masline itd.

Kako napraviti tijesto za pizzu?
Okosnica svake dobre pizze je savršeno tijesto. Zato ćemo se posvetiti pripremi mekanog, a opet hrskavog tijesta koje će biti idealna podloga za sve vaše omiljene dodatke. Za početak su potrebni brašno, voda, svježi kvasac (ili suhi, ali sa svježim kvascem je nekako posebniji štih), malo soli i malo maslinovog ulja. U toplu vodu dodaj kvasac i malo šećera (da se kvasac probudi). U veću zdjelu prosijte brašno, dodaj sol i zatim ulijte vodu s kvascem i maslinovo ulje. Zamijesite glatko tijesto. Možda će biti potrebno dodati malo više brašna ili vode, ovisno o vrsti brašna. Kada dobijete elastično tijesto, oblikujte ga u kuglu, premažite s malo ulja i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 30 minuta, ili dok se ne udvostruči. Ovo je ključno da tijesto bude mekano i podatno. Nakon toga, tijesto je spremno za razvlačenje i oblikovanje vaše savršene pizze!
Kako pripremiti umak od rajčice?
Nema pizze bez dobrog umaka od rajčice. Svježe rajčice, maslinovo ulje, češnjak, origano, papar i bosiljak ključni su sastojci za bogat i ukusan umak. Prvo, nasjeckajte svježe rajčice i stavite ih u tavu s malo maslinovog ulja i sitno sjeckanim češnjakom. Dodaj origano, sol i malo paprike kako biste umaku dali bogat okus. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se sve ne spoji u gustu smjesu, a zatim je prelijte po pripremljenom tijestu. Umak od rajčice je temelj mnogih najpopularnijih vrsta pizze, a ovaj jednostavan recept obogatit će vaš pizza užitak, bez obzira na to pripremate li pizzu prema receptu iz Napulja ili prema tradicionalnim talijanskim receptima.
Kako peći pizzu u pećnici?
Pečenje pizze u kućnoj pećnici može biti pravi izazov, ali uz nekoliko trikova možete postići odlične rezultate. Najvažnije je da pećnica bude jako vruća. Zagrijte je na najvišu moguću temperaturu (obično oko 250°C) barem pola sata prije pečenja. Ako imate kamen za pizzu ili čeličnu ploču, obavezno ih stavite u pećnicu dok se grije jer oni zadržavaju toplinu i pomažu da se tijesto ravnomjerno ispeče i postane hrskavo. Pripremljeno tijesto razvaljajte na željenu debljinu i oblik. Premažite ga umakom od rajčice, posložite dodatke po želji (npr. sir, šunka, papriku) i prebacite na vrući kamen ili lim za pečenje. Ako nemate kamen, koristite preokrenuti lim za pečenje. Pecite pizzu oko 10-15 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice, dok rubovi ne postanu zlatno-smeđi, a sir se rastopi i lagano zapeče. Važno je pratiti pečenje da ne bi izgorjela. Kada je pizza gotova, izvadite je iz pećnice, po želji pospite svježim bosiljkom i odmah poslužite. Uživajte u svojoj savršenoj domaćoj pizzi! Nakon slane pizze, mogli biste se zasladiti s nečim brzim i slatkim poput domaćih mekanih palačinki.

Koji su najbolji dodaci za pizzu?
Ah, dodaci za pizzu... Tu zaista nema pravila, sve ovisi o vašem ukusu i mašti! Ali, naravno, postoje neki klasični i uvijek rado viđeni sastojci. Kada je riječ o siru, svježa mozzarella vrhunske kvalitete je neizostavna za pravu talijansku pizzu. Njena blaga mliječna aroma i sposobnost da se lijepo topi čine je savršenim izborom. Osim mozzarelle, možete koristiti i druge vrste sira poput gaude, edamera, parmezana ili gorgonzole za intenzivniji okus. Od mesnih dodataka, popularna je šunka, salame različitih vrsta (poput pikantnog feferona), panceta ili pršut. Ljubitelji povrća mogu birati između paprika, gljiva, luka, maslina, kukuruza, cherry rajčice... Ma, što god vam padne na pamet! Važno je da dodaci budu svježi i kvalitetni kako bi vaša pizza bila što ukusnija. Nemojte pretjerivati s količinom dodataka kako tijesto ne bi bilo preteško i kako bi se svi okusi mogli lijepo prožeti. Eksperimentirajte s različitim okusima - neki gurmani čak dodaju i kap domaćeg meda na pizzu s pršutom ili gorgonzolom i pronađite svoju idealnu kombinaciju dodataka za savršenu domaću pizzu!
Koje su najpopularnije vrste pizza?
Svijet pizzi je ogroman i prepun različitim okusima i dodacima. Ipak, postoje neke klasične i najpopularnije vrste koje su osvojile srca (i nepca) diljem svijeta. Naravno, tu je neizostavna pizza Margherita, simbol jednostavnosti i savršenstva okusa. Legenda kaže da je nastala u Napulju 1889. godine u čast kraljice Margarite Savojske, a njene boje (crvena od rajčice, bijela od mozzarelle i zelena od bosiljka) predstavljaju boje talijanske zastave. Upravo je pizza Margherita, sa svojim jednostavnim sastojcima poput kvalitetne mozzarelle, svježeg bosiljka i bogatog umaka od rajčice, postavila temelje za sve ostale pizze. Osim nje, tu je popularna pizza sa šunkom i sirom, zatim one s gljivama, povrćem, feferonima... Ma, kombinacija je bezbroj! Svaka regija u Italiji, pa čak i svaka pizzeria, ima svoje specijalitete i varijacije. Napuljska pizza, poznata po svom tankom i mekanom tijestu s napuhanim rubovima, smatra se jednom od najboljih, a upravo su ta svojstva zaštitni znak prave napuljske pizze. Umijeće njenih pizza majstora je čak uvršteno na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.
